Case study: New space for a hi-tech kitchen

Design Studio Ayr

Extending a traditional villa to create space for a contemporary, hi-tech kitchen

It used to be the front room that was kept good for visitors. Nowadays, you’re more likely to be invited into the kitchen for a blether. It’s not just because we lead less formal lives these days; it’s because the kitchen, as well as being the heart of the home, is also very often the room that has been most carefully designed as a social haven. That is certainly the case with James Campbell’s home in Ayr. He has several very welcoming reception rooms, but it is to the kitchen that he and all his friends gravitate when they get together at his place.
This was not so when James bought the house. He’d been searching for a renovation project in the old town area of Ayr without much luck, when he stumbled across a run-down Victorian villa in need of a major overhaul. The tiny kitchen was stuck in a dilapidated annexe. Renovation was not an option; bulldozing was.
He turned to Phil Durkin, an interiors specialist who runs the well-established practice Design Studio. James, who loves hosting dinner parties, requested a spacious, classical kitchen equipped with all mod cons, plenty of room for cooking and a lot of storage for food and drink. He also wanted a light, airy space with an al-fresco feel, using the garden and its views.
Phil recommended putting the kitchen in a single-storey extension in keeping with the architectural fabric of the property. Measuring 5.4m by 6.3m, it’s a fairly substantial addition to the rear of the building, but being glazed on two sides, with a roof light above, keeps it looking graceful.
The room is fitted with a kitchen from Callerton’s Deco range. The painted timber units are topped with black engineered stone, matching the black splashback behind the sink.

Design Studio Ayr

- Advertisement -

This is just a taster, you can browse the full article with more stunning photography on pages 80-82, issue 96.

Subscribe now

DETAILS

What A single-storey extension to the rear of a Victorian villa, containing a spacious, well-equipped kitchen.
Biggest challenge To provide an additional room with architecture that did not detract from the existing property, and to maintain a light, spacious feel while still providing sufficient room for cooking, food preparation and wine storage.
Budget breakdown:
Building works £1600 per square metre
Glazing and doors £3800 each; plus £3200 for the roof light
Callerton units £35,000
‘Zodiaq’ matt black worktops and splashback £4800
Walk-in wine cellar £7000
Design Studio 01292 618277

scroll to top